Kip Cacciatora

Het wordt herfst en bij herfst horen heerlijke geurige stoofschotels.  Dit gerecht is een adaptatie van de ‘perfecte Cacciatora’ gerecht uit de Guardian, maar ik gooi er wat meer groente (venkel) in en laat hem veel langer pruttelen, minstens anderhalf uur ipv 45 minuten.  Bij mij valt kip niet na 45 minuten van het bot af en dat hoort wel.

Begin met een kilo kippepoten door een mengsel van bloem, zout, peper en wat gedroogde chili te wentelen en in een zware (Creuset) pan op middelhoog vuur aan te braden in een flinke slok olijfolie en een klont boter.  Als de kip bruin is haal je hem uit de pan en legt hem opzij.

In het vet in de pan bak je een in stukjes gesneden wortel en paar stengels bleekselderij, en een in flinke stukken gesneden grote venkel (of 2 kleine).  Snij een grote knoflookbol horizontaal in tweeën, haal de losse velletjes eraf en leg de rest met vel en al in de pan.  Laat de groeten even zweten en aanbakken en voeg dan een flink glas witte wijn toe.  Schraap eventuele aanbaksels los van de bodem met een spatel en voeg dan de kip weer toe.  Schenk kippebouillon bij tot de zaak net niet onderstaat en voeg hieraan een blik pruimtomaten en een paar flinke takken rozemarijn toe.  Als het begint te borrelen zet je het vuur laag en het deksel op de pan.  Na 3 kwartier draai je de kippepoten en kun je afhankelijk van de hoeveelheid vocht de deksel er op of af gaan laten (met deksel verdwijnt er nauwelijks vocht).  Uiteindelijk moet het vocht voor een groot deel verdampt zijn en de kip zo gaar dat hij van het bot afvalt.  Schep aan het eind van de kooktijd flink wat lepels van het vet dat bovenop drijft af.

Serveer met in de oven gebakken aardappelen en goeie mayo.

Als nagerecht had ik verse vijgen opengesneden en overgoten met maple syrup en 15 minuten in de oven gezet.  De laatste 5 minuten gooide ik er wat gehakte gemengde ongezouten noten over en serveerde met wat poedersuiker er overheen en een espresso macchiato ernaast.

Een tip van Delia Smith voor aardappelen uit de oven die ik al jaren volg: kook de aardappelen tot ze van buiten zacht maar nog niet gaar zijn, giet ze af en schudt de pan met droge aardappelen een paar keer flink, zodat de aardappelen van buiten een beetje kapot gaan en mushy worden.  Leg ze daarna in een ovenschaal met olijfolie en grof zeezout en bak ze in de oven goudbruin.  De beschadigde buitenkant van de aardappels wordt in de oven een fantastisch krokant zout korstje.

Comments